3 lucruri pe care să le pui pe lista de obiective pentru noul an pentru a fi bine cu tine

Articol realizat de Psiholog Rodica Afrăsinei

La început de 2023, îți propun 3 lucruri pe care să le pui pe lista de obiective pentru noul an. Obiective pentru sufletul, mintea și corpul tău. Obiective prin care să dezvolți acceptarea de sine și compasiunea. Obiective care să te conecteze la propria persoană pentru a discerne mai apoi cu rațiunea pentru binele tău și al celor dragi.

1.      Să îmi fac timp de petrecut în tihnă, în pauze asumate și mindful

Am voie să îmi iau pauze, să mă odihnesc. Nu trebuie să îmi câștig dreptul la acestea, ci trebuie să le construiesc, fiind nevoi fundamentale. Timpul petrecut în tihnă în mod asumat înseamnă să îmi aloc acel timp pentru asta. Așa cum o fac pentru o programare la dentist.

Îmi iau, de exemplu, miercuri seara, o jumătate de oră în care să fac o meditație ghidată, să respir conștient, să stau sub o pătură pufoasă sau orice alte variante care mă conectează cu corpul meu. Mintea va goni, va lansa mii și mii de gânduri și eu îi pot spune „te aud, dar acum mă concentrez la momentul acesta”. Dacă simt nevoia, pot să-mi scriu gândurile într-un jurnal, să le pictez, să le dansez.

Sunt atent(ă) la ce simte corpul meu: ce miroase, ce atinge, ce vede, ce gustă, ce aude. Sunt prezent(ă) aici și acum în timpul pentru mine.

2.      Să îmi respect propriul ritm

Atunci când nu îmi iese ceva, atunci când mă compar cu ceilalți, îmi amintesc că am propriul drum, propriul ritm. Atunci când mă judec că trebuia să fi știut de dinainte clar ceva, îmi amintesc că mintea nu e o mașinărie exactă pe care să o controlăm de la telecomandă. Îmi amintesc să respir, să le mulțumesc minții și corpului meu pentru cât m-au susținut până aici. Îmi promit să fiu cu grijă față de propriile resurse, de plăceri, dureri și disconforturi și să aleg pentru binele meu, nu pentru a fi în grafic cu ce așteaptă societatea de la mine.

Îmi asum să cer ajutorul, pentru că nu am cum să le știu pe toate și să le am de dinainte pe toate. Am dreptul să primesc sprijin. Pot să cer sprijin.

Atunci când descopăr o dificultate sau o problemă, îmi amintesc că dacă acum sunt conștient(ă) de aceasta, înseamnă că acum este pregătit sistemul meu să se ocupe de ea.

3.      Să mă opresc constant pentru a verifica cum sunt, ce nevoi am, ce contează pentru mine

Îmi pregătesc o listă de întrebări pe care să mi le pun constant, din timp în timp. Mai jos sunt câteva recomandări.

Cum mă simt acum? Cum pot exprima în siguranță ce simt?

Cum e pentru mine să fiu înconjurat(ă) de oamenii din viața mea?

Pentru ce pot fi recunoscătoare?

Care sunt termenii în care mă pot simți în siguranță pentru a le fi de ajutor celorlalți?

În ce relații primesc apreciere și iubire?

Care sunt abilitățile mele bine dezvoltate? Unde simt că am autonomie? Cui/cum pot cere ajutorul când am nevoie?

Care sunt regulile pe care le susțin și le aplic în viața mea? De ce ajustări mai e nevoie pentru a duce o viață împlinitoare?

 

Tu ce ai putea încerca în noul an pentru a fi mai bine tu cu tine?

DISTRIBUIE