5 recomandări pentru a-ți regla somnul

Articol scris de Psiholog Vlad Guluță

Insomnia este cea mai întâlnită tulburare de somn, ea afectează milioane de oameni, fiind fie o condiție primară, fie o cauză a unei alte tulburări.

Pe scurt, insomnia, definită ca o nemulțumire față de durata sau calitatea somnului se exprimă prin dificultăți de: inițiere a somnului (timpul de care ai nevoie pentru a adormi), de menținere a somnului (un somn liniștit, fără întreruperi) și dificultăți ce țin de trezitul devreme, cu incapacitatea de a adormi la loc (când te trezești la 5 dimineața fără motiv și nu mai poți să adormi).

Poza noua 29.07.2020

Lucrările de specialitate împart insomnia în două categorii pentru publicul larg: insomnia temporară (poate dura de la câteva zile la o săptămână, maxim două; apare și dispare de la sine) și insomnia cronică (poate dura de la săptămâni întregi la luni sau în cazuri chiar extreme, ea poate dura și ani de zile). Diagnosticul pentru o tulburare precum insomnia cronică poate fi provocator și complicat, deoarece tulburările de somn coexistă adesea cu alte tulburări. Este recomandat ca în astfel de cazuri să se apeleze la ajutor specializat, un psiholog, care  poate oferi o explicație în ceea ce privește lucrurile care stau în spatele unei asemenea tulburări, ajutându-te să o înțelegi mai bine și să o poți gestiona.

O insomnie temporară sau alte probleme de somn nu necesită neapărat mersul la un cabinet specializat. Există câteva tehnici și recomandări care te pot ajuta să reglezi somnul și singur:

5 recomandări pentru a-ți regla somnul

1. Practică sportul. Exercițiile de orice fel, chiar și cele de interior sau yoga ajută foarte mult la reglarea somnului. Așadar, baschetul, fotbalul, alergarea, exercițiile indoor sau orice alt tip de activitate sportivă sunt recomandate.

2. Evită somnul în timpul zilei. Chiar dacă acel pui mic de somn de după-amiază te poate ajuta să nu te simți atât de obosit în decursul întregii zile, el poate să accentueze lipsa somnului din timpul nopții, pierderile fiind mai mari.

3. Practică exerciții de relaxare/învață să te relaxezi. Aceste exerciții ajută la relaxarea mușchilor și eliberarea tensiunii și în același timp, la obținerea unei stări care favorizează instalarea somnului. Un exemplu de un astfel de exercițiu poate fi training-ul autogen. Acesta este o tehnică prin care înveți să îți induci singur o stare de relaxare prin urmărirea câtorva pași, fiind foarte asemănător cu meditația.

4. Evită fumatul, alcoolul, cafeina și gustările târzii. Țigările, alcoolul și cafeina afectează somnul chiar dacă sunt consumate în timpul zilei; de aceea, cu atât mai mult, ar trebui evitate înainte de culcare. Gustările târzii pot cauza probleme cu indigestia, din aceasta cauza este mult mai greu să adormi.

5. Stabilește-ți un program de somn. Deși poate fi greu la început, respectarea unui program de somn duce la reglarea ceasului biologic al organismului tău, fapt care, treptat, ajută la menținerea somnului pe timp de noapte.

Nu lua somnifere fără să îți fie prescrise. Într-adevăr, acestea pot fi utile uneori, însă cel mai bine este să apelezi la ele doar atunci când sunt prescrise de un specialist, și nu din proprie inițiativă. După cum am menționat mai sus, insomnia poate fi și o cauză a altor tulburări, iar consumarea somniferelor poate accentua aceste probleme.

În concluzie, am văzut ce este insomnia, că există două tipuri de insomnie, una mai ușoară, care apare pentru scurte durate și una mai agresivă, care persistă. Am mai văzut că există câteva modalități prin care putem combate lipsa somnului. Și, indiferent de situație, dacă este dificil de gestionat, recomandarea este să cauți ajutor specilizat.

DISTRIBUIE