7 strategii eficiente pentru gestionarea stresului și prevenirea burnout-ului

Articol realizat de Psiholog Orsolya Szász

Burnout-ul apare atunci când suntem expuși la perioade îndelungate de stres în care trebuie să gestionăm constant cerințe sau sarcini într-un timp limitat, ceea ce poate duce la o stare de epuizare fizică, emoțională și psihică. Cu alte cuvinte, avem prea multe lucruri de făcut într-un timp prea scurt.

Astfel, modul în care răspundem depinde de modul în care fiecare dintre noi evaluăm evenimentul respectiv. Ariile cele mai afectate sunt calitatea relațiilor cu ceilalți, performanța, sănătatea fizică și calitatea vieții.

Poza noua 19.10.2021

 

7 Strategii eficiente pentru gestionarea stresului și prevenirea burnout-ului:

1. Să stabilim un număr maxim de ore pe care le vom lucra pe zi/săptămână. Să introducem pauze scurte, fizice la fiecare oră de lucru.

2. Să identificăm la începutul fiecărei săptămâni minim o activitate relaxantă pentru fiecare zi.

3. Să reflectăm la valorile care ne definesc și să facem zilnic minim un lucru prin care aceste valori să poată fi exprimate.

4. Să încheiem fiecare zi cu sentimente de recunoștință, notând cel puțin 3 aspecte pentru care suntem recunoscători în ziua respectivă.

5. Să promovăm un stil de viață sănătos: o alimentație echilibrată, un somn corespunzător (cel puțin 7-8 ore pe timpul nopții), activități fizice, strategii de relaxare.

6. Să petrecem timp de calitate /conectare cu cei dragi.

7. Să învățăm să spunem Nu.

Organizarea timpului de lucru, sportul, alimentația sănătoasă, somnul, conversațiile sigure și timpul de calitate petrecut cu cei dragi pot reprezenta alegeri comportamentale potrivite pentru a evita starea de burnout psihologic și emoțional.

Unii dintre noi se vor simți mai confortabili cu mișcarea fizică, alții cu exercițiile de respirație/ relaxare și un somn odihnitor, important este să ne asigurăm că avem acces și la conversații despre emoții și la momentele de conectare.

 

 

DISTRIBUIE