Când ne învârtim în cercul fricii

Articol scris de Psiholog Gabriela Gherguț

„Numele meu este Nu mi-e frică de nimic”. Sau, cel puțin, acesta am vrea să fie atunci când ne aflăm în diferite contexte. Uneori, parcă ne dorim să putem spune într-adevăr ceea ce gândim, să avem curajul să luăm atitudine sau să fim pregătiți și calmi pentru orice urmează. Frica ne poate opri din a face multe lucruri.

Când ne învârtim în cercul fricii

Dar oare orice frică ne spune același lucru?

Dacă ne gândim din punct de vedere al evoluției, frica ne-a însoțit în multe situații amenințătoare și ne-a spus când ar trebui să acționăm pentru a ne apăra și când să ne retragem. Acum, ea nu mai trimite aceleași semnale instinctive care să ne ajute să supraviețuim, dar, în continuare, ne comunică ceva. Trebuie doar să acordăm atenție pentru a decodifica acel mesaj.

O senzație de frică ne spune uneori că poate ar fi mai bine să economisim niște bani, dat fiind că nu mai avem un loc de muncă sau poate nu ar trebui să lăsăm bagajele în aeroport în grija unui necunoscut. În astfel de situații, ar fi bine să luăm în calcul ceea ce vrea să ne transmită frica.

Frica nu numai că ne previne, dar uneori chiar ne impulsionează să acționăm. Această teamă e prezentă atunci când dorim să ajungem la timp la un interviu sau ne spune că trebuie să ajungem la un doctor dacă ne simțim rău.

În alte situații, tocmai frica ne împiedică să realizăm lucruri: nu reușim să ținem un discurs în fața unui public, nu ne spunem părerea în prezența celorlalți. Iar când îngrijorarea crește și se prelungește, ajungem să evităm acele situații. Astfel de momente conțin informații importante cu privire la experiențele noastre. Analizându-le atent vom putea identifica elementul cheie asupra căruia să intervenim pentru a face față acelei frici.

Ce putem schimba?

Pentru a acționa împotriva celei din urmă, e nevoie de o doză de curaj să schimbăm ceva. Ca să reușim trebuie să ne implicăm, să ne asumăm riscul că poate vom mai avea și eșec, dar pe măsură ce ne confruntăm cu acea frică, lucrurile devin mai puțin catastrofice, iar noi mai liniștiți. Putem începe să manifestăm curaj în situații mai puțin provocatoare: să punem întrebări atunci când ceva nu ne este clar, să ne exprimăm opinia cu privire la un subiect sau chiar să ne asumăm o decizie. Iar când simțim că suntem pregătiți, să trecem și la alte arii mai sensibile ale vieții noastre.  

Frica poate fi un bun indicator în anumite situații, noi trebuie mai întâi să ascultăm ce vrea să ne transmită și apoi să o însoțim alături de curaj.

 

DISTRIBUIE