Ce ne-a învățat carantina?

Interviu realizat de Psiholog Diana Pop

Am trecut printr-o perioadă dificilă din toate punctele de vedere, perioadă care continuă sub o altă formă. Am avut o perioadă de carantină, care cu siguranță o vom povesti nepoților și ne-o vom zice și nou[ ori de câte ori o să avem ocazia.

Un proverb chinezesc spunea „Cine pleacă într-o călătorie nu se întoarce niciodată același”. Cred că putem să privim carantina ca o călătorie din care cu siguranță nu ne întoarcem aceiași, căci mai mult sau mai puțin conștient, s-a produs o schimbare.

Ce ne-a învățat carantina?

1.   Ne-a învățat să ne fie dor - nu doar la nivel verbal, ci și emoțional, să simțim într-adevăr că ne este dor de ceva sau cineva și, mai ales, să ne dăm seama de ce anume ne este dor din acel lucru sau acea persoană. Desi ne-am simțit singuri, compleșiți de situație, creierul ne-a fost de ajutor prin amintirile pe care le-a stocat de-a lungul vieții și care ne-au ajutat la a reflecta asupra a ce înseamnă dorul pentru noi, de ce anume ne este dor de fapt din persoanele de care ne este dor?

2.  Ne-a învățat de cât de puține lucruri avem nevoie și că nevoia de a cumpăra și de a avea anumite lucruri, genți, pantofi, cărți, erau mai mult pentru a umple un gol emoțional și poate nevoia noastră reală era de conectare. Astfel, am învățat să ne identificăm nevoile reale, tocmai pentru că celelalte lucruri au devenit greu accesibile prin regulile stării de urgență.

3.  Poate în această perioadă am mai învățat să avem grijă de noi, să ne acordăm timp, să retrăim timpul pe care îl avem mai conștient, să fim mai creativi în ceea ce privește alegerile pentru sănătatea noastră, cum ar fi cele culinare sau cele sportive, cum să avem grijă de noi pornind din interiorul nostru.

4.  Comunicarea noastră s-a schimbat, în relațiile noastre, petrecem mai mult timp împreună, poate prima dată asta, chiar dacă împărțim o relație de câțiva ani, poate am învățat să comunicăm altfel și să ne expunem vulnerabilitățile, fricile, îngrijorările sau să îndrăznim să ne facem planuri împreună spre a ne dezvolta relația mai mult și spre a crește împreună.

5.   Am învățat cum să ne plictisim și poate chiar să redefinim plictiseala.

6.  Cum să ne folosim creativitatea astfel încât să ne adaptăm spațiul sau trăirile emoționale pentru a ne continua activitatea sau să ne descoperim noi drumuri post pandemie.

7.  Să avem curaj să ne trăim emoțiile și să găsim bucurie în lucrurile simple, căci de cele complicate ne-am ocupat destul.

Lista poate continua, nu-i așa? Și s-ar putea ca fiecare să aibă o listă în această perioadă sau în următoarea perioadă, însă cum spun și cei de la Morcheeba – “Stop chasing shadows, just enjoy the ride”. Să ne bucurăm de acest drum nou, presărat cu emoții de tot felul, altfel de prioritizări și discipline, să ne acordăm libertatea de a greși și de a încerca altfel lucrurile, să fim curioși și creativi, să privim cu alte lentile decât până acum.

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE