Conectarea cu noi înșine

Articol realizat de Psiholog Gabriela Gherguț

Planuri, proiecte, termene limită, plimbări, timp petrecut cu cei dragi sau singuri cu o carte, un film bun, toate fac parte din viețile noastre și ne identificăm cu ele într-o măsură sau alta. Ajungem să ne definim în funcție de ele. Iar acesta nu este un lucru bun sau rău.  Însă, trebuie să ne uităm cum se manifestă fiecare parte componentă a ceea ce înseamnă viața noastră.

Conectarea cu noi înșine

Când a fost ultima dată când ai stat cu tine?

Conectarea cu interiorul e la fel de importantă precum cea cu exteriorul. Iar pentru a face acest lucru trebuie să ne acordăm într-adevăr timp, să ne liniștim și să putem accesa până și cele mai ascunse gânduri și emoții. Este nevoie de răbdare și exercițiu, căci pot apărea stări de disconfort. Concentrarea pe respirație, pe corpul nostru, o poziție confortabilă, sunt elemente ale exercițiilor de mindfulness, care ne ajută să ne păstrăm atenția asupra prezentului și a stărilor noastre. În toată agitația de zi cu zi, astfel de momente ne vor deconecta, pentru a ne conecta mai apoi cu noi.

Așa cum spuneam anterior, poate fi greu și inconfortabil. Mintea noastră s-a obișnuit să pună bariere și să construiască ziduri în jurul unor gânduri, emoții, experiențe sensibile și semnificative pentru noi. La început ne vom lovi de aceste mecanisme de apărare și vom simți că parcă nu am ajuns să ne conectăm cu adevărat. Practicarea compasiunii, a iubirii față de sine, ne vor ajuta ca, în timp, să putem sta cu noi, fără a încerca să ieșim cât mai repede din această stare de conectare. De multe ori, mă păcăleam singură, crezând că am ajuns la acel punct de liniște interioară, în care am aflat răspunsuri și mi-am acceptat stările bune sau rele. Dar, de fapt, acționa frica, tratând cu superficialitate și cât mai rapid aceste momente, pentru că voiam să evit incertitudinea și confruntarea.

Atunci când ne permitem să simțim și să ne acceptăm fără a ne judeca, reușim să ne punem ordine în gânduri și în viață. Poate fi o oportunitate bună să ne înțelegem reacțiile, comportamentele, să descoperim tipare de gândire și acțiune. Acestea s-au format în timp și s-au depus în subconștientul nostru, așteptând să fie ridicate la suprafață pentru a putea fi înțelese. În stările de epuizare psihică și fizică, ajungem să funcționăm pe pilot automat, iar lucrurile pe care le facem să nu mai aibă sens pentru noi. Uneori chiar simțim nevoia de a spune stop și de a ne retrage puțin să ne clarificăm nouă anumite chestiuni.

Tot în această liniște vom descoperi dorințe și nevoi, poate demult nespuse și neluate în seamă. Acesta este un moment bun pentru a vedea ce contează pentru noi, dar și care sunt lucrurile care ar face ca relațiile noastre cu ceilalți să fie diferite. Alături de acestea, poate fi făcută și o analiză a valorilor pe care le avem. Astfel de aspecte, neclarificate, pot aduce o tensiune în viața noastră și să nu știm care e cauza acestor stări. Cât de mult trăim în conformitate cu ceea ce declarăm că e important pentru noi?

Iar pentru a face ca lucrurile să fie mai clare, pe lângă meditarea la aceste aspecte, punerea lor pe hârtie este un bun suport vizual. Ne va fi de folos să nu le pierdem din vedere, mai ales că la începutul acestor momente de conectare, mintea noastră poate fi asaltată cu un amalgam de idei, care nu vor fi în ordine și de care vom uita.

Pornind de la aceste reflecții, în timp, ne vom putea găsi energia și motivația în conectarea cu sine. Timpul dăruit nouă poate fi unul de creștere, de clarificări și chiar un impuls către acțiuni și planuri. Doar acordându-ne astfel de momente vom putea avea adevărate revelații despre trecutul, prezentul și viitorul nostru. Cercetătoarea Brene Brown, în cărțile sale, prezintă cum prin conectarea cu sine, și-a dezvoltat o serie de mantre, formule pe care și le repetă sieși și care o ajută să fie autentică și îi dau curaj. În cartea sa, ”Darurile imperfecțiunii”, ne provoacă să reflectăm la o serie de aspecte din viața noastră care ne-ar ajuta să ne trăim cea mai bună versiune.

Precum ne îngrijim de cei din jurul nostru sau de aspectul fizic, te invit să arăți iubire și grijă și față de acele părți care construiesc esența ta ca persoană: gânduri, emoții, experiențe.

Care sunt acele părți din tine cu care vrei să te conectezi?

DISTRIBUIE