De ce alegem să facem sex?

Articol scris de Psiholog Cezara Botez

Dincolo de temele precum metodele anticoncepționale sau bolile cu transmitere sexuală care sunt printre cele mai discutate subiecte la orele clasice de educație sexuală, este necesar să alocăm mai multă atenție și aspectelor care nu se învârt în jurul ideii de protecție și pericol – teme în care adolescenții se regăsesc mai ușor și care nu pun sexualitatea sub semnul a ceva ce face rău și trebuie evitat.

Poza noua 21.07.2020

Astfel, o întrebare care poate avea un răspuns de la sine înțeles dacă nu îi acordăm puțin timp de reflecție și nu reușim să fim sinceri cu noi înșine este „De ce facem sex?”. Mulți ne-am putea uita nedumeriți, neînțelegând ce se așteaptă de la noi cu așa o întrebare. Alții ne-am amuza sau am spune „pentru că toată lumea face”. Toată lumea face, dar de ce?

Prima distincție care s-a făcut ca răspuns la această întrebare este una simplă: pentru a procrea și pentru a simți plăcere. La o analiză mai atentă însă, există și numeroase alte motive pentru care am alege să inițiem un contact sexual și este esențial ca măcar noi în fața noastră să putem fi sinceri, dacă este poate mult prea dificil să o facem și în fața partenerului.

Iată câteva explicații la această întrebare: De ce alegem să facem sex?

Mai jos sunt descrise o serie de explicații pe care fiecare dintre noi le poate avea cu privire la această întrebare - de ce dorește să facă sex, motive bazate pe cercetări cu privire la comportamentul sexual uman.

Motive ce țin de corp și aspectul fizic:

 •       plăcere – simpla dorința de a ne simți bine;
 •       eliberarea tensiunii – sunt persoane care se relaxează în momentul în care fac sex;
 •       atracția fizică – considerăm partenerul foarte atrăgător;
 •       trăirea de experiențe – vrem doar să ne exersăm abilitățile pe care le avem, să le îmbunătățim.

Atingerea unor obiective:

 •       resurse – pentru a obține ceva ce ne dorim;
 •       statut social – vrem ca cei din jur să nu ne vadă mai prejos dacă nu facem sex;
 •       răzbunare – dorința de a face rău cuiva, explicată din punct de vedere evoluționist;
 •       scop utilitar – ne alegem cu un avantaj dintr-o relație sau domeniu al vieții.

Motive emoționale:

 •       iubire și angajament – sexul ca o modalitate de a ne arăta afecțiunea și de a susține un atașament profund;
 •       expresie a uneia dintre cele mai profunde forme de comuniune cu partenerul.

Insecuritate:

 •       creșterea stimei de sine – sexul văzut ca ocazie de a ne simți mai încrezători;
 •       datorie sau presiune – un lucru care „trebuie” făcut sau simțim o presiune mare din partea partenerului sau a celorlalți.
Evaluarea costurilor și beneficiilor - care sunt motivele noastre?

După parcurgerea acestei liste, este necesar să vedem fiecare dintre noi care ne sunt motivele personale și să încercăm să evaluăm cu adevărat costurile și beneficiile pe care le avem la un moment dat. De exemplu, dacă facem sex cu partenerul nostru pentru că ne este teamă de felul în care lumea din jur ne va judeca dacă nu facem asta și pentru că simțim o presiune destul de mare din partea partenerului, atunci este momentul să ne întrebăm de ce alegem să acceptăm această situație și nu încercăm să ne concentrăm mai mult pe ceea ce simțim și credem noi cu adevărat că ne-ar face bine.

Sau ca un alt exemplu, dacă stima noastră de sine stă numai în performanțele noastre sexuale și în cât de bine putem să îl satisfacem pe partener, această încredere în noi înșine nu va avea decât de suferit. Este esențial să știm că valoarea noastră nu stă în cât de împlinit este partenerul și nu avem nicio responsabilitate de a trece peste principiile și valorile noastre numai pentru ca altcineva în afară de noi să fie fericit.

Niciunui adolescent nu îi face bine, nici pe termen scurt și nici pe termen lung, să ignore sau să considere neimportante convingerile pe care le are despre ce i-ar aduce lui stare de bine, atât fizică, cât și psihică sau emoțională. Bineînțeles, de multe ori asemenea aspecte se pot clarifica mai ușor și mai eficient împreună cu un adult de încredere care să poată înțelege situația, oferind poate o viziune mai matură.

În concluzie, aceste rânduri au ca scop să invite la o analiză proprie asupra motivelor pentru care alegem să facem sex, punând în prim plan sinceritatea, pe care consider că este necesară să ne-o oferim atunci când evaluăm aspecte care țin atât de strâns de relația cu noi înșine și cu cei din jur.

 

DISTRIBUIE