De Crăciun, cu mine însumi - o călătorie pentru fiecare dintre noi

Articol realizat de Psiholog Rodica Afrăsinei

Având în vedere că decembrie e luna cadourilor, îți las aici un cadou care, în primul rând, e pentru sufletul tău. E un fel de călătorie, ca o aventură, în care vei putea descoperi mai multe comori importante pentru tine. Fiind o aventură, poate îți e de ajutor să ai un tovarăș de drum, cineva de încredere – un apropiat sau un terapeut.

Mai întâi, aș vrea să te întreb: cum te simți acum? Cum îți este în toată forfota cu cadourile, în aceste zile în care devine tot mai frig, în care toate reclamele și discuțiile sunt despre Crăciun și Revelion, în care oamenii sunt prinși în febra Sărbătorilor? Este ceva ce se simte înăuntrul tău? Poate chiar în corpul tău poți remarca anumite senzații. Indiferent că e confortabil sau nu, e o senzație reală și merită numită și văzută.

Poza noua 23.12.2021

Corpul ne transmite când este o emoție intensă care are nevoie de liniștire. Ia-ți un moment pentru a descrie cum te simți în această perioadă. Crăciunul înseamnă pentru fiecare dintre noi multe lucruri și în prezent resimțim stări stocate din trecut înăuntrul nostru. Sunt stări emoționale care răsună din trecutul nostru, ieșind la suprafață atunci când mediul e asemănător cu cel din amintiri. Cu cât sunt mai puternice și haotice stările din prezent, cu atât avem nevoie să le dăm spațiu, să avem răbdare cu noi. E acolo frustrare, tristețe, deznădejde, singurătate, frică intensă, rușine?

Pentru a le face mai ușor de digerat, în timp am învățat (singuri sau văzând în jur) că e mai ușor să ne afundăm în mâncare multă, cadouri scumpe sau alte excese. Ne vine să ne retragem în singurătate sau să ieșim cu totul în evidență sau poate chiar să îi respingem pe oameni. De data aceasta, îți propun să te oprești în loc puțin și să fii atent la ceea ce simți cu adevărat în aceste momente. La acest popas e de ajutor un umăr de care să te sprijini. Te pot ajuta câteva respirații profunde, amintindu-ți că acum ești într-un mediu sigur.

Fiind conectat la acea stare, de ce crezi că ai avea nevoie acum pentru a le liniști? E vorba poate de o zi sau o perioadă de repaus, pentru odihnă și liniște? Sau poate crezi că e nevoie să îți dai voie să te joci, să te distrezi? Simți că ai vrea afecțiune și conectare? Sau să îți reamintești că te descurci super bine cu planurile tale? Lasă-te să explorezi printre aceste variante.

De obicei, nevoia care apare puternic în prezent este una care nu a fost îndeplinită în copilărie. E posibil să găsești astfel de amintiri în trecutul tău. Pe măsură ce simți că e safe pentru tine, lasă-le să aibă voce ușor, ușor. Acum are sens să fie lucrurile dificile în prezent. Faptul că ai ajuns până aici cu călătoria e o dovadă mare de curaj.

Mergând mai departe, ce poți face acum pentru a îndeplini acele nevoi? În care relații poți primi apreciere, afecțiune, spațiu, respect? Cred că merită ca de Crăciunul acesta și de acum încolo să cinstești acele relații.

Și atunci când vine tendința excesului sau a retragerii, amintește-ți să te întorci la nevoia ta: ce ți-ar prinde bine acum să simți, de fapt?

Nu uita, în prezent, ai control pentru a-ți fi bine ție și a avea relații frumoase. Și acum poți crea experiențe plăcute care să vindece lipsurile din trecut și să îți aducă împlinire.

 Oferă-ți de Crăciun acest cadou, al grijii față de tine. Îl meriți!

 

           

DISTRIBUIE