Articol scris de Psiholog Rodica Afrăsinei
Cum să reflectezi la rezultatele acțiunii tale?
Unele imagini conțin povești frumoase și benefice dacă le privim cu atenție. Tocmai de aceea m-am gândit să împărtășesc cu voi această ilustrație cu tâlc găsită în mediul online.
Când am văzut-o, m-am gândit la importanța oamenilor din jurul nostru și a conexiunilor cu ei. Fie că este vorba de colegi de muncă, prieteni, parteneri sau rude, din fiecare relație putem învăța ceva.
Ce deprinderi are acel om și le pot dezvolta și eu? Ce îl ajută pe el și aș putea încerca și eu? Ce mă bucură când petrecem timp împreună? Și, ajungând la mesajul concret transmis de cele două animăluțe din imagine, la ce mă face să fiu atent persoana cu care sunt acum?
Cei din jur ne pot oferi o viziune din exterior a acțiunilor noastre
Chiar dacă ne referim la felul în care ne comportăm în relații, sarcinile la locul de muncă, pasiuni sau obiceiuri, este posibil să cădem uneori în plasa pilotului automat și să uităm să analizăm urmările propriilor comportamente.
Dacă ajungem în capcana repetitivității și a monotoniei, putem crede că ceea ce realizăm nu este înspre binele nimănui sau că nu mai au sens lucrurile pe care le facem. În cealaltă extremă, putem să ne concentrăm atât de mult pe beneficiile muncii noastre încât să nu ne uităm cum și pe cine afectăm.
În aceste momente, o doză de gândire critică echilibrată cu îngăduință ne poate ajuta să analizăm care este impactul nostru și ce e bine să continuăm. Și mai mult decât atât, contează să ne obișnuim cu ideea că este normal să ne apară gânduri din astfel de sfere, fiind ființe așa de complexe și trăind în medii atât de diverse.
Ce facem, însă, când ele ne vin în minte?
Încercăm să le acceptăm, dar nu le și lăsăm să ne copleșească. Dacă își fac apariția în timpul activităților noastre importante și ne derutează, le „reprogramăm”, adică le vom aloca o jumătate de oră seara doar lor pentru a le relua. Deși aceste nuclee din mintea noastră au însemnătatea lor, ele sunt în controlul personal.
Cu toate astea, este nevoie de momente în care să ne măsurăm obiectivele, valorile, roadele muncii și interacțiunilor noastre, iar aici e bine să avem oameni în jur care să ne ajute cu perspectiva lor și să ne reamintim că nu suntem singuri.
Cum am progresat? Unde mă situez față de obiectivele mele? Cu ce mă identific din rolurile pe care le am? Care sunt oamenii care îmi sunt alături și de ce ei prețuiesc ceea ce fac? Acestea sunt doar câteva exerciții pe care le putem face singuri sau cu cei dragi.
Pe voi ce vă ajută să reflectați la rezultatele acțiunilor voastre?
Sursă foto: wawawiwa, arhivă personală