Este lipiciul unei relații iubirea?

Articol realizat de psiholog Diana Lupu

Iubirea este un element pe fondul căruia multe culturi își bazează „reușita” atunci când vine vorba de sănătate relațională, fericire, bunăstare și împlinire. Ideea că vei întâlni sufletul pereche, alături de care îți vei trăi viața până la adânci bătrâneți este un concept larg răspândit începând de la povești pentru copii, seriale și filme romantice și, nu în ultimul rând, în mesajele indirecte transmise de societate. Toate acesea ne conturează o perspectivă unidirecțională asupra a ceea ce înseamnă o relație, care sunt bazele sănătoase pentru a construi o relație de cuplu și, în special, pentru care sunt elementele pe care este important să le aducem în spațiul relațional. Într-un final, toate aceste mesaje pun acentul pe iubire: întâlnim pe cineva față de care simțim o atracție puternică și o chimie instantă. Apoi ne îndrăgostim, ceea ce ne conduce la o relație sau o căsnicie pe termen lung.

psylifeDar, din păcate, de-a lungul timpului intensitatea chimiei și a sentimentului de îndrăgostire și iubire încep să se domolească și în cele din urmă, relația se destramă. În astfel de situații, dragostea sau lipsa ei sunt de fapt de vină pentru un astfel de deznodământ? Sunt sigură că mulți dintre noi ar fi de acord cu o astfel de explicație. Până la urmă, atunci când o relație de cuplu se încheie, ne întâlnim de foarte multe ori cu explicații precum: „Iubirea dintre noi s-a risipit!”, „Ne-am dat seama că am pornit pe drumuri diferite.”, „Îl/O iubesc, dar simt că nu mai sunt îndrăgostit/ă.”

Toate aceste credințe și convingeri care se învârt în jurul conceptului de iubire ne determină să lăsăm la o parte sau nici măcar să nu luăm în considerare și alte elemente care contribuie la calitatea și menținerea unei relații de cuplu sănătoase. Astfel, vă propun să ne îndreptăm atenția spre conceptul de înțelegere, despre care psihologul Jeffrey Bernstain, vorbește în cartea lui  - Why can't you read my mind? Overcoming the 9 toxic thoughts patterns that get in the way of a loveing relationship. Înțelegerea poate să fie tradusă prin empatie și prin curiozitate față de emoțiile și universul interior al partenerului de cuplu; toate aceste elemente contribuie la crearea unei relații autentice și sănătoase.

Multe relații s-au destrămat nu pentru că partenerii nu se mai iubeau, ci pentru că nu se mai înțelegeau unul pe celălalt

Cred că mulți dintre noi putem să aducem câteva argumente legate de nemulțumirile pentru felul în care am fost crescuți, însă mă îndoiesc că printre acestea se numără faptul că părinții sau persoanele importante pentru noi au fost mult prea înțelegători cu noi. Ceea ce îmi doresc să evidențiez este că multe relații s-au destrămat nu pentru că partenerii nu se mai iubeau, ci pentru că nu se mai înțelegeau unul pe celălalt. Acest tip de înțelegere profundă, denumită și empatie, înseamnă să fim mai conștienți, mai sensibili, mai vulnerabili și mai intuitivi cu oamenii pe care îi iubim. Înțelegerea nu este doar cunoștință. Cunoașterea ne aduce întotdeauna la înțelegere și fără aceasta nu vom putea iubi pe cineva la nesfârșit; spune psihologul și autorul Jeffrey Bernstain.

Prin înțelegere - face referire la capacitatea de a ne transpune în pielea partenerului, în a-i înțelege povestea de viață și bagajul cu care acesta vine din copilărie; astfel reușim să înțelegem raționamentul din spatele acțiunilor partenerului nostru și să relaționăm cu adevărat. Acest nivel de înțelegere este cu adevărat lipiciul emoțional care ține toate relațiile de cuplu strânse împreună.

Atunci când pornim pe calea înțelegerii, ne dezvoltăm abilitatea de a asculta și de a identifica emoțiile partenerului, iar acest lucru ne ajută să fim mai deschiși în a întâmpina nevoile acestuia într-un mod autentic și eficient.

La fel ca și iubirea, înțelegerea este un element abstract, așa că vă propun câteva aspecte importante, prezentate de Psihologul Jeffrey Bernstain, atunci când pornim pe acest drum:

1.     Caută mai întâi să înțelegi, apoi să fii înțeles

Toți ne dorim să fim văzuți, auziți și înțeleși. Dacă iubești și nu înțelegi, vei avea parte de mult mai multe conflicte, iar de îndată ce conflictele și dorința de a avea dreptate au preluat spațiul relației, cu atât mai puțină dragoste și atracție vei simți față de partenerul tău. Realitatea dureroasă este că dragostea nu este suficientă. Disponibilitatea de a îl înțelege pe celălalt este foarte importantă. Nu este întotdeauna ușor, dar o relație sănătoasă este susținută și întărită de dorința de a înțelege.

Momentul în care ne întâmpinăm partenerul cu înțelegere și curiozitate pentru felul lui de a fi, de a acționa și reacționa poate să reprezinte o formă de transfer de informații în relație, astfel că, pe parcurs te poți bucura de aceeași înțelegere din partea partenerului.

2.     Cunoașterea și înțelegerea au nevoie de răbdare și timp

Nu trebuie să înțelegem oamenii pentru a îi iubi, însă este important să-i înțelegem ca pe acele persoane alături de care ne dorim să construim o relație de durată. Dacă îți dai ocazia să-i înțelegi pe cei dragi, vei ajunge să îi iubești și mai mult. În special cu partenerii noștri, egourile sunt cele care par să se poziționeze în calea înțelegerii. Adesea simțim nevoia de a avea dreptate sau de a deține ultimul cuvânt, astfel că partenerul începe să se simtă greșit și neimportant.

În concluzie, relațiile sunt dificile, complicate și uneori chiar dezorganizate. Înțelegerea emoțiilor partenerului nu este o misiune ușoară, dar nu este imposibilă. Emoțiile fac parte din nucleul unei relații, iar atunci câd partenerii de cuplu împărtășesc înțelegerea acestor emoții, relația devine din ce în ce mai solidă și mai stabilă. Desigur, nu toate relațiile sunt făcute pentru a străbate o distanță lungă, dar toate relațiile pot să înflorească într-un mod sănătos. Astfel, pentru ca o relație să prospere, iubirea este un element grozav, dar are nevoie și de înțelegere, care nu face decât să adâncească dragostea cu încredere, angajament și respect.

 

 

DISTRIBUIE