Lupta de a nu ne mai lupta cu noi înșine

Articol realizat de Psiholog Rodica Afrăsinei

Atunci când ajungem să facem schimbări semnificative în viața noastră, avem la îndemână o mulțime de resurse posibile. Fie că vorbim despre modificări în relații, în stilul de viață, în carieră, există surse multiple care ne ajută cu strategii, sugestii, instrumente pentru a reuși. Cu toate astea, deși avem ajutor suficient din exterior, putem întâlni diferite obstacole pe care ni le punem în mod personal.

Ce facem când ne creăm noi înșine obstacole?

Poza noua 22.12.2020

Una dintre bătăliile pe care e nevoie să le purtăm și să le câștigăm de-a lungul dezvoltării noastre este să învățăm să ne acceptăm necondiționat. E lupta de a nu ne mai lupta cu noi înșine. O luptă pe care pot spune că o port încă și eu. Sunt multe momente în care mă regăsesc în poziția în care încerc să suprim emoțiile pe care le simt sau să le opresc, în loc să mă las să le trăiesc. E vorba de acele cadre în care „ceva din mine” nu îmi dă voie să greșesc, să recunosc că nu am o abilitate dezvoltată, să mă bucur de ceva cu adevărat, să admit că am nevoie de ajutor și să îl cer, să cred că nu trebuie să fiu empatică în absolut fiecare context în care ajung. Sunt într-un drum sinuos în care apar aceste probe și încerc să le câștig, pe rând.

Totodată, de-a lungul timpului, e important să ajungem la un „rămășag” cu nevoile, adică să le lăsăm să își ceară drepturile, să ne ajutăm pe noi înșine să le îndeplinim și să le dăm voie celor dragi să contribuie la asta. Nevoile sunt acele cerințe esențiale față de propria persoană și față de cei din jur pentru a ne menține la un nivel optim de bunăstare și a avea condiții potrivite pentru a ne dezvolta. Și pe acest front se mai duce o bătălie în interiorul meu, însă relațiile vindecătoare și-au pus deja amprenta. Intrând în medii sănătoase, stabile și sigure din punct de vedere emoțional, am putut să exersez această libertate de a da voie nevoilor să fie îndeplinite, așadar procesul este unul mai lin.

Acceptarea și înțelegerea față de propria persoană sunt anumite atuuri pe care le putem folosi în aceste situații. Dacă putem fi așa cu cei dragi, noi de ce nu am merita asemenea grijă? Răbdarea pe care o avem cu noi în a ajunge la nivelurile de performanță propuse (fie ele în carieră, relațiile cu cei din jur sau cu propria persoană) ne va oferi spațiul necesar și adunarea resurselor de care avem nevoie pentru a ne atinge cu adevărat scopurile.

Pentru tot ce am trăit în aceste vieți, pentru toate lucrurile la care am fost părtași, pentru toate reușitele și succesele, pentru acest an prin care am trecut, să fim blânzi cu noi înșine!

 

 

DISTRIBUIE