Articol scris de Psiholog Corina Petruț
De câte ori nu ți s-a întâmplat să te afli în fața persoanei iubite (fie ea partenerul de viață, un frate, un părinte sau un prieten apropiat), să vrei să îi transmiți tot amalgamul de trăiri și totuși să pară că roller coaster-ul din sufletul tău nu poate fi exprimat în cuvinte?
Emoțiile au adesea acest efect asupra comunicării. Ele sunt acelea care te pot purta pe cele mai înalte culmi ale fericirii și în același timp în cele mai adânci prăpăstii ale depresiei.
Și totuși, câți dintre noi utilizăm în vocabularul de zi cu zi, cel puțin cele 6 emoții de bază: fericirea, furia, frica, tristețea, uimirea și dezgustul?
De cele mai multe ori răspunsul la întrebări precum: „Ce mai faci? Cum te mai simți?" sunt un ping-pong de replici precum: „bine", „așa și așa", „rău", „nașpa" și ocazionalele extreme: „Sunt foarte fericit(ă)", „Sunt extrem de furios(furioasă)" sau „Sunt deprinat(deprimată)".
Cât de surprins(ă) ai fi daca ți-as spune că din fiecare dintre cele 6 emoții, menționate anterior, mai derivă încă cel puțin 2 emoții secundare, iar din acelea secundare, încă cel puțin altele 2?
Dacă stăm să analizăm superficial situația, am putea spune ca motivul limitării în exprimare a emoțiilor este unul simplu. Nu am fost învățați să folosim etichete pentru emoțiile noastre. Și poate că nici nu am fost încurajați să le dăm prea mare importanță pentru că a simți emoții negative este uneori prezentat ca fiind „o slăbiciune".
Există însă o teorie care vine în ajutorul gestionării emoțiilor, în 4 pași. Este vorba despre modelul RAIN.
Acronimul începe cu litera R care semnifică recunoașterea sau identificarea emoțiilor. Mai exact, acest pas te provoacă să dai un nume sentimentelor care te pot copleși.
Mai apoi, litera A semnifică acceptarea existenței emoțiilor vis-a-vis de un anumit eveniment.
Este, desigur, de înțeles de ce uneori îți poți dori să nu simți emoțiile negative. Însă, este esențial să realizezi faptul că emoțiile sunt o parte firească a interacțiunii umane. Și chiar dacă uneori acestea sunt neplăcute, ele nu trebuie suprimate sau să ajungi să te blamezi pentru că le simți.
Mai mult decât atât, dacă nu îți dai voie să simți emoțiile negative la intensitatea lor adevărată, nici emoțiile pozitive nu vor mai fi mai fi trăite la maximum.
I este substitutul verbului a înțelege. Ce să înțelegi? Care este sursa emoțiilor tale.
Chiar dacă poate părea simplu ca bună ziua faptul că emoțiile au fost generate de situația prin care tocmai ai trecut, de fapt adevărata sursă a emoțiilor sunt gândurile tale în legătură cu situația în cauză; aceasta putând fi percepută pozitiv, negativ sau neutru.
Și nu în ultimul rând, litera N simbolizează non-identificarea cu emoțiile trăite.
Mai concret, uneori poate fi foarte ușor să îți atribui etichete precum „furiosul(oasa)", „fricosul(oasa)" sau „depresivul(a)" analizând doar acele câteva evenimente izolate din viața ta. Secretul este să reușești să iei în calcul atât circumstanțele care te-au condus la a reacționa precum ai acționat, cât și toate celelalte comportamente, desfășurate de-a lungul vieții, care dovedesc contrariul etichetei pe care ți-ai atribuit-o.
Spre final, te îndemn, ca la apus de soare, să reflectezi asupra emoțiilor pe care le-ai simțit în raport cu cât mai multe evenimente ale zilei. Dacă nu dintr-un alt motiv, atunci cel puțin pentru a-ți cunoaște mai în detaliu roller coaster-ul emoțional.