Ne dorim să venim în întâmpinarea voastră cu o serie de materiale care să vă ajute în procesul cunoașterii de sine, independent de un demers terapeutic. Astfel, aici veți găsi recenzii de carte, recomandări de filme și articole pe diverse teme care ar putea să vă ajute în dezvoltarea voastră.
În seara de 26 februarie, colega noastră Diana Foarfecă, a participat la lansarea cărții doamnelor Maria Bucur, istoric, și Mihaela Miroiu, prof. de științe politice și nu numai. Cartea ”Nașterea Cetățeniei Democratice. Femeile și puterea în România modernă” examinează drumul femeilor către cetățenie democratică și este un tablou pictat în detalii de finețe, culoare și căldură, dincolo de baza metodologică a lucrării. Vă invităm să citiți interviul adresat doamnei Mihaela Miroiu, interviu care a urmat lansării cărții.
După cum spune un poet român, contemporan „Libertatea nu înseamnă nimic pentru o pasăre care nu a-nvățat să zboare”. Altfel spus, Valeriu Butulescu ne învață cu mare măiestrie că zilele acestea sunt lecțiile noastre de zbor. Libertatea, așa cum ne-am obișnuit să o vedem, ne așteaptă la colțul acestui scenariu care își va găsi sfârșitul. Deci ce ziceți, până atunci învățăm să zburăm?
“Îmi doresc să nu se fi întâmplat în vremea mea, a spus Frodo. La fel și eu, spuse Gandalf, la fel și toți cei care trăiesc să vadă astfel de vremuri. Dar nu pot ei decide ceea ce se întâmplă. Tot ce putem decide este ce să facem cu timpul care ne-a fost dat.”
Ei bine, vocea anxietății nu tace niciodată decât atunci când o asculți și o integrezi în viața ta, iar astăzi, cu puțin înainte să scriu aceste rânduri, a fost apogeul, a fost ceea ce numim un atac de panică… care a pornit de la o tuse.
Pentru a îi ajuta pe cei dragi și, în același timp, pentru a menține spațiul de siguranță dintre noi și ei, este foarte important să privim dincolo de comportamente.
Să nu creștem copii sub panică, dar nici copii indiferenți! Unele situații sunt serioase și trebuie să luăm măsuri. Cu calm, cu încredere, putem transmite copilului că da, situații grele apar, dar există metode de a le face față.
Studiile din domeniul psihologiei ne arată că felul în care ne-au fost îndeplinite nevoile în copilărie ne afectează modul în care ne raportăm la noi înșine, la ceilalți, la viață în general și, chiar la Dumnezeu.
La o primă vedere ar putea părea că, de la o etapă la alta, investiţia noastră emoţională şi resursele implicate în relaţii sunt distincte; de fapt, în esenţă, diferitele forme de a interacţiona cu semenii noştri sunt feţe multiple ale modului în care am învăţat să relaţionăm, modalităţi de exprimare ale ataşamentului.
Educația sexuală înseamnă, în primul rând, să învățăm despre corp, despre a impune limite. Copiii care nu au primit astfel de educație sunt mai vulnerabili la abuz decât cei care au primit, au mai mari șanse să își înceapă viața sexuală mai devreme, sunt la risc mai mare de sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală.
Sportivii știu că o parte importantă a victoriilor vine din starea lor mentală. Știu că au nevoie de concentrare, încredere, toleranță la frustrare și o orientare spre realizare. Exact de aceleași lucruri avem și noi nevoie în viața noastră de zi cu zi și, din acest motiv, tehnicile folosite de psihologii sportivi pot fi încorporate în viața noastră cotidiană.
Deci care ar fi nevoile care stau sub frica de necunoscut sau sub frica de a fi vulnerabil? Și cum putem îndeplini aceste nevoi? Nu voi răspunde în locul vostru legat de nevoi. Aici, vă rog să vă luați voi înșivă puțin timp și să vă analizați. Dar vă pot spune că...read more
Einstein a spus ”Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol”. Tu ce variantă preferi? - recenzia unui eveniment organizat de Flux avându-l ca invitat pe Profesor Dr. Mircea Miclea