Sportivii Ce Fac? | Sportivi în pandemie (Ep. 4) - Interviu cu Vlad Moldoveanu, baschetbalist

Articol scris de Psiholog Diana Pop

Continuăm seria interviurilor cu iz terapeutic cu cel mai bun baschetbalist român al ultimului deceniu: Vlad Moldoveanu.  

A jucat în prima ligă din Italia (Benetton Treviso), Franța (Le Havre), Estonia (Kalev Cramo), Polonia (Turow și Zielona Gora), Turcia (Büyükçekmece) și, în ediția precedentă, în Grecia, la Ifaistos Limnou. Vlad are la activ două sezoane în Euroligă și patru în Eurocup, ajungând până în sferturile de finală ale Eurocup, alături de Stelmet Zielona Gora, în 2016.
În România, Moldoveanu a evoluat în două rânduri, de fiecare dată la U BT Cluj-Napoca. În sezonul 2016-2017, el a cucerit `tripla” - Supercupa, Cupa și Campionatul României - fiind de departe cel mai bun jucător al Ligii Naționale. A fost al treilea titlu de campion pentru Vlad, primele două venind în Estonia și în Polonia!

Vlad a revenit în România și s-a alăturat proiectului CSO Voluntari, semnând un contract pentru următoarele două sezoane, sub condiții de performanță.

Poza noua 31.07.2020

1.      Cine este Sportivul Vlad?

Vlad Moldoveanu este un baschetbalist care tot timpul și-a dorit să ajungă cât mai sus posibil în carieră. Un baschetbalist care nu s-a dat la o parte de la muncă și provocări în carieră. 

2.      Care dintre abilitățile din rolul de sportiv te-au ajutat în carantină?

Cred că tăria psihică și faptul că știu să îmi fac programul de pe o zi pe alta. 

3.      În ce mod ți-a fost afectată rutina de sportiv, odată cu restricțiile impuse și distanțarea socială?

Sincer, nu m-a afectat extrem de mult, eu am o sală de forță în garaj și un coș de baschet afară.  Așa că am reușit să mă antrenez cât de cât normal. Am făcut antrenamente prin Zoom cu Claudiu Man pe partea de pregătire fizică. 

4.      Din punct de vedere emoțional, ce schimbări simți că s-au declanșat în interiorul tău de când cu pandemia?

Aș spune că am fost foarte frustrat de faptul că nu aveam unde să merg cu cei mici. Să îi pot duce în parc, cu barca pe lac etc. Nouă ne place să stăm foarte mult afară și atunci a fost o frustrare să stai în casă foarte mult sau in curtea casei. 

5.      Cum ți-ai făcut antrenamentul din punct de vedere mental în carantină?

Antrenamentul meu mental este același de ani buni, meditez de ani buni, am avut mare noroc că am lucrat timp de 5 ani cu Brian Levenson, un antrenor de psihologie sportivă care este renumit în Statele Unite, a lucrat cu foarte mulți jucători de NBA si chiar echipe din MLS. 

6.       Practici acest sport  de foarte mulți ani și ai muncit foarte mult să îți creezi o “identitate de atlet”  care sa te ajute în timpul competițiilor. Având în vedere noile condiții și noua perioadă pe care o traversăm, cum ți-a fost afectată această identitate? Te face să te simți mai vulnerabil?

Nu cred că Vlad Moldoveanu înseamnă doar baschetbalistul Vlad Moldoveanu. Vlad Moldoveanu înseamnă tată, soț iar după aceea, baschetbalist. În special în ultimii ani, am învățat că viața nu înseamnă doar baschet, așa că pentru mine nu a fost neapărat o perioadă de vulnerabilitate, ci una de incertitudine. 

Sportivii Ce Fac? | Sportivi în pandemie (Ep. 4) - Interviu cu Vlad Moldoveanu, baschetbalist

7.      Sportul pe care tu îl practici este un sport de echipă, iar această perioadă ne forțează să fim mai solitari și mă gândesc că poate să fie un moment mai dificil din acest punct de vedere. Ce anume din ceea ce ai învățat făcând parte dintr-o echipă poți să aduci în aceste momente de solitudine ca și resursă ?

V.M.: Depinde. Eu în fiecare vară mă antrenez cu o singură persoană timp de 3-4 luni. Lucrez doar cu un singur om, un antrenor. Cred că eram deja obișnuit cu asta, în fiecare vară trebuie să găsești modalităti prin care să te antrenezi și să îți ridici nivelul de joc. Baschetul devine un sport individual vara, unde te lupți doar cu tine însuți, pentru a fi mai bun. 

8.      Ce ai învățat / reînvățat despre tine, din punct de vedere emoțional ca o lecție a pandemiei?

V.M.: Am învățat că sunt destul de obișnuit cu incertitudinea. Aproape în fiecare an al carierei am semnat doar pe un singur an, deci în fiecare vară am fost șomer, în fiecare vară exista incertitudinea asupra noului contract, asupra noului salariu, ș.a.m.d. 

9.      În caz că se vor relua interdicțiile din toamnă, ce vei aplica din ce ai făcut în izolare și ti-a fost de folos în carieră?

V.M.: După cum am spus, eu mi-am urmat programul. Cu siguranță mă voi bucura de timpul petrecut afară cu familia. Acel lucru ne-a lipsit cel mai mult pe perioada carantinei. Acum mă aflu în Statele Unite unde deja este destul de liberă mișcarea și aproape în fiecare zi petrecem câteva ore bune afară. 

 

 

Foto: arhivă personală

 

 

DISTRIBUIE