Știm să setăm limite sănătoase?

Articol scris de Psiholog Gabriela Gherguț

Am vrea să avem mai mult timp pentru noi, să facem lucrurile în ritmul nostru, dar în același timp să ne păstrăm relațiile bune. Uneori ne putem gândi că acest lucru este greu de realizat. Cum să păstrăm acest echilibru, în care să împăcăm nevoile noastre, fără a simți că rămânem singuri apoi? Unde se termină identitatea noastră și începe a celuilalt?

Poza noua 07.08.2020

Setarea unor limite sănătoase ne ajută să ne păstrăm, în primul rând, sănătatea noastră mintală și vine cu o serie de beneficii, pe care le putem regăsi pe diverse planuri din viața noastră. Este o formă prin care avem grijă de noi și ne protejăm starea de bine.

Deși ne-am format un tipar de gândire și comportamente prin care ne e greu să acceptăm aceste limite, delimitarea lor nu înseamnă că devenim egoiști sau mai puțin buni cu ceilalți. Poate fi greu la început să le includem în viața personală și relațiile noastre, dar este un semn de deschidere spre dezvoltare.

Ele sunt ca un ghid cu o serie de reguli sau îndemnuri prin care o persoană exprimă ce e rezonabil, permis pentru ceilalți oameni cu care interacționează, care sunt modurile prin care aceștia să se raporteze la anumite cerințe și nevoi.

Ce ne împiedică în setarea limitelor sănătoase?

Atunci când auzim de astfel de limite, ne poate veni în minte ideea de barieră; faptul că ne vom compromite relațiile, iar ceilalți o să ne respingă. Această frică aduce la suprafață existența unor scheme cognitive formate de-a lungul vieții (puternic înrădăcinate în copilărie). Ele ne fac să vedem realitatea și să ne raportăm la ea într-un mod distorsionat. Nu ne setăm limite sănătoase din frica de a fi abandonați, gândindu-ne că dacă spunem ”Nu” sau ne exprimăm anumite așteptări, ceilalți o să se îndepărteze de noi.

În același timp, poate fi vorba și despre o schemă de dependență ce s-a format și care să ne spună că nu ne-am descurca singuri, că nu vom reuși să facem față, rămânând ancorați în ceilalți. Lipsa unor limite sănătoase ne înstrăinează de propria identitate, neștiind care sunt, de fapt, lucrurile semnificative și reprezentative pentru noi.

Un alt lucru ce ne poate împiedica este frica de confruntare. Și aici vom încerca să ne explicăm fiecare alegere în cazul în care ne vom exprima o nevoie. „Oare ce/cum să îi spun că eu nu vreau să mergem acolo?” Ne frustrăm și ne tot gândim dacă să spunem sau cum să o facem, iar într-un final ne dăm bătuți, neavând curajul de a ne confrunta cu adevărul și sinceritatea.

Limitele nesănătoase pot aduce în viața noastră furie, stres, resentimente. Ajungem să avem probleme de relaționare tocmai pentru că nu comunicăm nevoile noastre esențiale, lucrurile care sunt importante pentru noi și pe care am vrea ca ceilalți să le respecte. Tot încercând să le facem pe toate și să îi punem mereu pe ceilalți pe primul loc, putem trăi și o stare de burnout, copleșindu-ne cu multe sarcini și cereri.

Cum să ne setăm aceste limite?

Limitele se pot regăsi în mai multe arii din viața noastră (în plan personal, profesional, relațional) și sub mai multe forme (limite fizice, emoționale, intelectuale, psihologice). Setarea lor ne ajută să ne definim individualitatea și să dezvoltăm autonomie. Totodată, ne vom bucura de o sănătate mentală și emoțională mai bună, ne vom contura identitatea și vom evita burnout-ul.

Primul pas îl presupune conștientizarea, prin a identifica limitele care există deja sau care lipsesc în viața noastră. Să ne exprimăm nevoile pe care le avem și mai puțin acele lucruri pe care nu am vrea ca ceilalți să le facă. Iar atunci când le comunicăm, să încercăm să spunem simplu ”Nu”, într-o manieră asertivă și fără a ne complica în argumente multe, care să ne justifice. De asemenea, atunci când le expunem trebuie să explicăm și de ce avem nevoie de ele, de ce acele limite sunt importante pentru noi. 

Al doilea pas, care ne este de ajutor, este să știm ce vrem noi de la ceilalți, de la relațiile pe care le avem, ca să știm cum să ne setăm aceste limite. Avem anumite așteptări și nevoi de la colegii de muncă și altele de la o relație de prietenie sau una intimă.

Setarea unor limite sănătoase nu ar trebui să fie o piedică pentru a ne trăi viața așa cum ne dorim și nici pentru a ne păstra relațiile cu ceilalți. Să încercăm să privim către adevăratele nevoi pe care le avem și să ne luăm o doză de curaj pentru a le exprima.

 Tu cu ce vei începe?

         

 

DISTRIBUIE